[ccpw id="5"]

HomeAlgemeenHelp ik hoor slecht

Help ik hoor slecht

Als je merkt dat je gehoor achteruitgaat is dat natuurlijk ontzettend vervelend. Een gehoor dat verslechtert zorgt voor een inbreuk op je sociale leven. Het voeren van een gesprek bijvoorbeeld, wordt een stuk minder leuk. Je moet vaak vragen of degene het wil herhalen, of misschien zelfs extra letten op de lippen of gezichtsuitdrukkingen. Daardoor wordt een simpel gesprek heel vermoeiend.

Gelukkig zijn er tal van goede opties om een verslechterend gehoor te ondersteunen. De meest voor de hand liggende optie is een hoortest. In dit blog zal ik daarover meer uitleggen.

De audicien

De audicien of huisarts zijn beide bevoegd om een hoortest af te nemen. U kunt hiervoor langsgaan, maar er bestaat ook een optie voor een audicien aan huis. Dit is speciaal bedoeld voor mensen die slechter ter been zijn. Zo hoeft de afstand tussen thuis en de audicien niet belemmerend te zijn.

De audicien of huisarts zal een audiometrie afnemen. Dit is een zeer betrouwbare hoortest. Voorafgaand aan de hoortest wordt er eerst in het oor gekeken naar eventuele schade die ook een oorzaak kan vormen van gehoorschade. Voor de test krijg je een koptelefoon over je oren en hoor je zachte, harde, hoge en lage tonen. Hierin geef je aan welke tonen je hoort. Is het zo dat je bepaalde tonen niet hoort? Dan is het duidelijk dat het gehoor verslechterd is. Vanaf dat punt kan je verdere actie ondernemen.

Online test

Het is tegenwoordig ook mogelijk om een soortgelijke test via het internet te doen. Hierbij doe je het liefst een koptelefoon op in een stille ruimte. In plaats van tonen hoor je hier woorden en cijfers, die je vervolgens moet aantikken op het scherm.

Verdere stappen

Als blijkt dat het gehoor is verslechterd is en de huisarts heeft gekeken in het oor, dan kan er worden gekeken naar de opties voor een hoortoestel. Heb je een klein beetje gehoorverlies? Dan wordt er eerst drie maanden gewacht. Wellicht viel het mee en trekt het gehoor bij.

Als toch blijkt dat een hoortoestel nodig is, kan je bij de audicien langs om het oor op te meten. Hiermee maken ze een op maat gemaakt toestel. Tegenwoordig kunnen ze de hoortoestellen vrijwel onzichtbaar maken. Het is niet langer nodig om rond te lopen met een dik blok achter je oor. Met een basisverzekering krijg je hiervoor 75% van het bedrag vergoed.

Gehoorverlies is een vervelend iets, maar er is genoeg aan te doen. Wacht er niet mee en ga naar de huisarts of audicien voor professioneel advies.

Gerelateerd nieuws

Jouw route naar succes: word rijinstructeur bij jongepier verkeersopleidingen

Heb je er ooit over nagedacht om een rijinstructeur te worden? Dit kan een zeer bevredigende en lonende carrièrekeuze zijn. Hier is een kijkje op...

Een frisse start: Bootverf en Epoxy voor een nieuw vaarseizoen

Het vaarseizoen staat weer voor de deur en dat betekent dat het tijd is om je boot weer in topconditie te krijgen. Een essentieel onderdeel...

Waarom Zink & Magnesium zo belangrijk zijn voor ons lichaam

Zink en magnesium zijn essentiële mineralen die een belangrijke rol spelen in verschillende functies van het lichaam. Hoewel deze mineralen van nature voorkomen in voeding,...

Drankerij heeft alle drankjes die je nodig hebt!

Drankerij is een online drankenspeciaalzaak waar je terecht kunt voor een breed scala aan heerlijke drankjes. Van wijn en bier tot gin en whisky, Drankerij...

Laatste nieuws