Wanneer je slachtoffer bent geworden van een ongeval is dat natuurlijk erg vervelend. Jaarlijks zijn er honderden mensen die betrokken raken bij een verkeersongeluk. Bij een verkeersongeval is er vaak sprake van letselschade en dit is vaak vervelend. Letselschade kan betekenen dat je schade hebt aan je lichaam, maar dit kan ook mentaal zijn. Bij letselschade is er ook altijd sprake van een schadevergoeding. Je moet namelijk herstellen wanneer je letselschade hebt en dit kan soms veel geld kosten. Alle problemen na een ongeval kunnen vertaald worden naar een schadecomponent. De aansprakelijke partij is hier verantwoordelijk voor en moet uiteindelijk deze schade betalen. Maar hoe werkt het aansprakelijk stellen van een tegenpartij? En hoe hoog is de schadevergoeding? In dit artikel gaan we hier uitgebreid op in, zodat je er alles over te weten komt.
Aansprakelijk stellen
Als je letselschade hebt en je bent niet verantwoordelijk voor het ongeluk, kun je een letselschadevergoeding krijgen van de aansprakelijke partij. Het aansprakelijk stellen van de tegenpartij is vaak heel ingewikkeld en je moet natuurlijk kunnen bewijzen dat de tegenpartij de veroorzaker is. De tegenpartij zegt natuurlijk niet direct dat ze verantwoordelijk zijn en proberen het tegendeel te bewijzen. Vaak neemt deze partij ook een advocaat in armen en kan het daarom verstandig zijn om zelf ook een letselschade advocaat in te schakelen. Deze heeft hier veel meer ervaring in en kan ook de tegenpartij officieel aansprakelijk stellen. Je hebt zelf natuurlijk ook veel tijd nodig voor het herstel en de advocaat kan je hiermee helpen. Zo ontzorgt de advocaat je volledig van al je zorgen en hoef je zelf geen zaken te regelen. Dit is natuurlijk ideaal en zo zorg je ervoor dat je volledig kunt concentreren op je herstel.
Schadevergoeding bepalen
De hoogte van de schadevergoeding moet vastgesteld worden en hier is een letselschadeadvocaat ervaren in. Dit is belangrijk, omdat de schadevergoeding lijnrecht tegenover je schadeposten moet staan. Hierbij is het van belang dat je kunt bewijzen wat de schadeposten zijn, zodat je het kunt verhalen op de aansprakelijke partij. Je kunt hierbij denken aan inkomensverlies, aanpassingen aan je auto en huis, sport kosten en de kosten van het vervoer naar het ziekenhuis. Deze dingen zijn allemaal van groot belang en deze factoren gebruikt de advocaat voor het samenstellen van de schadevergoeding. Pas dan kan de schade verhaald worden op de aansprakelijke partij. Ook de emotionele schade kan hierbij opgenomen worden en dat is ook erg belangrijk.